Zeist kiest voor innovatief parkeersysteem AXLE

De openbare ruimte is vaak nog té veel ingericht op het principe van de auto en daar moet verandering in komen.

Daarvan is wethouder Duurzaamheid en Mobiliteit van de gemeente Zeist stellig overtuigd. “Als we onze inwoners willen verleiden om vaker de fiets te pakken of het openbaar vervoer te nemen, moeten we ze ook genoeg faciliteiten bieden.” En dus is Zeist de eerste gemeente in Nederland waar bij tien bushaltes 268 rekken van het nieuwe innovatieve circulaire fietsparkeersysteem AXLE worden geplaatst. Dat betekent meer dan een verdubbeling van het huidige aantal beschikbare plaatsen.

Er is veel veranderd in het aanbod van fietsen en dat merken ze ook in Zeist. “Er zijn fietsen met brede sturen, dikke banden, kratfietsen en natuurlijk elektrische fietsen”, constateert wethouder Catsburg. “Die passen niet meer in de traditionele fietsenrekken. Dat zorgt niet alleen voor een rommelig straatbeeld, maar het is ook geen veilige en comfortabele manier om je fiets te stallen. Wil je het voor je inwoners makkelijk maken, dan moet je niet vijf fietsenrekken plaatsen op een plek waar dagelijks veertig mensen opstappen. Dat bleek ook duidelijk uit een inventarisatie van alle bushaltes. Als we bepaalde behoeftes constateren bij onze inwoners gaan we aan de slag. Niet met hoogdravende plannen, maar met bereikbare doelen. Op sommige plaatsen hebben we daarvoor grond aangekocht. Het nieuwe systeem kost iets meer ruimte, maar daar staat een grotere bezetting tegenover.”

Dat het Fietsparkeur gecertificeerde AXLE fietsparkeersysteem van STREET-STUFF! nieuw op de markt is, vormt voor de wethouder geen belemmering voor de aanschaf. “Wij staan open voor innovatie en deze fietsenrekken zijn niet alleen functioneel, maar ook duurzaam en circulair. Op onze gemeentewerf liggen straks alleen maar wat onderdelen op voorraad en geen complete fietsenrekken. Bovendien zijn geen graafmachines nodig om het systeem te plaatsen. Veel issues kunnen zo worden opgelost door één type fietsenrek dat gerecycleerd kan worden als het ooit aan het eind van zijn levensduur komt. En natuurlijk, innovaties kosten geld, maar ook onze gemeenteraad is overtuigd van het belang van investeren in duurzaamheid. En ook de Provincie Utrecht verdient een podium, want die hebben ons – ook financieel – enorm geholpen met de realisatie van duurzame projecten. Bij onze medewerkers zie ik trouwens ook een grote intrinsieke motivatie rondom dit thema.”

Het hele plaatje klopt

Michiel van Esch, verkeerskundige van de gemeente Zeist en net als zijn wethouder een voorstander van fietsen, vertelt hoe hij op de vakbeurs Openbare Ruimte direct door het visuele aspect van het AXLE fietsparkeersysteem werd aangetrokken. “En toen bleek ook nog eens het hele plaatje van het productieproces tot de circulariteit te kloppen. Tijdens het aanbestedingstraject, waar prijs en kwaliteit belangrijke componenten zijn, is uiteindelijk gekozen voor dit systeem. Van ontwerper Ton Kooymans hadden we jaren geleden al het Tulip fietsenrek afgenomen. Dat voldoet voor traditionele fietsen nog prima en daarom hergebruiken we ze op andere plaatsen. Pluspunt vind ik ook de flexibiliteit. Zo zei de voorman van onze buitendienst tijdens de opening van de nieuwe fietsparkeervoorzieningen dat hij het een prachtig demontabel systeem vond, maar dat hij de anti-diefstalschroeven miste. Die zijn toen alsnog gebruikt. In een van onze winkelstraten willen we alle bestaande fietsrekken verwijderen en vervangen door nieuwe. Daar is nu een proefopstelling geplaatst met varianten van het nieuwe systeem.”

Wethouder Catsburg benadrukt nog dat bij het maken van plannen én bij beslissingen over de openbare ruimte niet alleen ambtenaren, maar ook inwoners worden uitgedaagd om hun mening te geven en suggesties aan te dragen. Vertrouwen geven is immers vertrouwen krijgen. “Ik begon mijn periode met een knelpuntenlijst mobiliteit, die was gemaakt door onze inwoners.” Trots: “Daarvan hebben we alle punten gezamenlijk opgepakt en opgelost. Ik wil gewoon het beste voor Zeist en daarom krijg ik van dit nieuwe fietsparkeersysteem ook een grote glimlach.”