Geen slag meer in je wiel door nieuw fietsenrek van Ton Kooymans uit Eindhoven

Ton Kooymans (links) en Stefan Bukkems hebben een fietsenstalling ontworpen die bruikbaar is voor alle moderne fietsen. Op de High Tech Campus in Eindhoven staat een proefopstelling. 

EINDHOVEN – Met fietsmand aan het stuur, extra dikke banden of dure elektrische fiets; zoveel smaken zoveel fietsmodellen. Maar moderne fietsen passen vaak niet in de doorsnee fietsenrekken. Ontwerper Ton Kooymans uit Eindhoven bedacht de oplossing.

De huidige fietsenrekken zijn niet meer van deze tijd want de fiets is in de loop der jaren veranderd. Bovendien zijn de stallingen volgens experts echte ‘velgenkillers’. Het voorwiel staat vast en als de fiets van de zijkant een zet krijgt, zit er onherroepelijk een slag in je wiel.

‘Dat moet op te lossen zijn’, bedacht Ton Kooymans en dus ontwikkelde hij het nieuwe ontwerp AXLE, Engels voor as. Hierbij wordt de fiets ondersteund bij de as van het voorwiel, in plaats van het wiel zelf. En dat maakt een wereld van verschil.

Kooymans: ,,Met dit systeem staat de fiets, ter hoogte van de as, stabiel klem in een V-vorm tussen twee zachte stroeve kunststof vlakken. En dan maakt het niet uit of je een dikke mountainbikeband hebt of een racefiets rijdt.”

Op diverse plaatsen, zoals op de High Tech Campus Eindhoven en bij studentenroeivereniging Thêta, zijn onlangs proefopstellingen geplaatst.

”Swapfiet­sen hebben een lampje aan de zijkant waardoor ze niet in het normale fietsenrek kunnen staan.”

Kooymans werkt de laatste vijf jaar met een klein ontwerpteam aan het ontwikkelen en verbeteren van fietsparkeervoorzieningen. Sinds dit jaar worden die in eigen beheer en via distribiteurs in de markt gezet.  Opvallend genoeg geniet juist Kooymans bekendheid om zijn ontwerp Tulip, Nederlands meest verkochte model fietsenstalling dat op alle NS-stations is te vinden.

Heeft hij zelf dan wel goed werk geleverd? ,,Ja want de Tulip voldoet nog steeds, maar is wel al in 1995 geïntroduceerd. Na verloop van tijd is modernisering en verbetering nodig. Er is een nieuwe generatie fietsen; zwaarder, duurder en die passen niet in de huidige stallingen of ze raken beschadigd. Wist je bijvoorbeeld dat Swapfietsen een bagagedrager en een lampje aan de zijkant op de voorvork hebben waardoor ze niet in het normale fietsenrek kunnen staan?”

Stallen niet stelen

Stallen is één, voorkomen van diefstal is twee. Daarvoor bedacht Kooymans samen met ontwerper Stefan Bukkems een flexibele kabel met lus die kan meebuigen tot aan het achterwiel van de fiets. Gebruikers kunnen zo hun fietskettingen ook achteraan de frames vastmaken. ,,Simpel, we brengen zo het rek naar het slot in plaats van het slot naar het rek.”

In het ontwerp speelt duurzaamheid ook een grote rol. Gewerkt wordt met Cortenstaal, RVS, aluminium, beton en gerecycled rubber. De stallingen worden in de regio geproduceerd, de onderdelen vervoerd met compact transport en lokaal geassembleerd.

De metalen onderdelen worden in Heeze gemaakt, het beton voor de voet komt uit Eersel. Kooymans: ,,De stalling kan met een beperkt aantal componenten worden gebouwd. De betonnen voeten hoeven niet meer in de grond verankerd, het kan wel, maar duurzamer is om de rekken met een reeks bouten aan elkaar vast te zetten op de straatstenen. Dat is stevig genoeg en je kunt later, mocht het nodig zijn, de rekken makkelijk verplaatsen. Denk aan tijdelijke stallingen, zo ben je flexibeler.”

Zooitje bij fietsenstallingen scholen

Er valt nog veel te verbeteren in ‘fietsparkeerland’. Vooral de stallingen bij scholen zijn Kooymans een doorn in het oog. ,,Kinderen komen tegenwoordig op hun dure elektrische fietsen vanuit Veldhoven naar school in Eindhoven. Aangekomen op school kunnen ze die niet fatsoenlijk stallen, laat staan opladen. Scholen zijn zich hier niet van bewust. Ze bouwen nieuwe, duurzame gebouwen maar vergeten naar de fietsenstalling te kijken.”

Stichting Fietsparkeur kende onlangs beide ontwerpen het certificaat 2.0 toe. Fietsparkeur bewaakt de norm en verzorgt de toetsing voor veilig fietsparkeren en is in het leven geroepen door gebruikers, fabrikanten en aanbieders van publieke fietsparkeervoorzieningen.

Artikel op het Eindhovens dagblad te vinden via deze link: https://www.ed.nl/eindhoven/